Kävin itsenäisyyspäivänä Suomen Lähetysseuran Lähetystalon perinteisissä myyjäisissä. Tein löydön: vanhojen kirjojen korista osui silmiini Thomas Wilcox´in Kallis hunajan pisara. Oman kappaleeni olin hukannut jossain  vaiheessa, joten nyt sain aukon paikattua. Luin kirjasen bussissa paluumatkalla.

Kirjasen koko nimi kuuluu "Kallis hunajan pisara Kristus-kalliosta eli neuvon sana kaikille pyhille ja syntisille". Lähetysjohtaja Matti Tarkkanen on suomentanut kirjasen englannista vuonna 1962. Paavo Ruotsalainen teki ratkaisevan Kristus-löytönsä, kun seppä Högman avasi tämän kirjasen seuraavasta kohdasta: "Sinulla voi olla monta hyvää puolta, mutta kuitenkin voi puuttua yksi, joka voi saada sinut menemään murheellisena pois Kristuksen luota. Et milloinkaan ole myynyt kaikkea, mitä sinulla on, et milloinkaan ole luopunut omasta vanhurskaudestasi yms." Paavon kerrotaan hypelleen sepän edessä kuin peura ilosta.

Kirjoittaja, jonka henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta,  päättää alkulauseensa seuraaviin sanoihin: "Lukijani! Auttakoon hyvä Herra sinua kokemaan nyt seuraavaa neuvon sanaa, jotta Jumala saisi sen tehdä sinulle hunajan kaltaiseksi, makeaksi sielullesi ja terveydeksi luillesi, ja minun sieluni on sinun kanssasi iloitseva."

Kirjasen tunnetuimpia kohtia on seuraava: "Kristus on Raamatun salaisuus; armo on Kristuksen salaisuus. Usko on ihmeellisin asia maailmassa. Lisää siihen jotain omaasi, ja sinä turmelet sen; Kristus ei edes katsokaan  siihen, ikään kuin se olisi uskomista."

Tässä muutama muu lyhyt ote kirjasesta:
- "Anteeksiantaminen on Kristuksen kunnia ja onni."
- "Älä korkeimmissa käskyissä ajattele Kristusta vaatijana, vaan maksajana, joka on ottanut työn tehdäksensä."
- "Älä pidä halpana pienintä, arkipäiväisintä armon todistusta. Jumala voi panna sinut tarvitsemaan sitäkin, mitä pidät vähäpätöisimpänä."

Jos tiedät Kalliin hunajan pisaran löytyvän kirjahyllystäsi, kaiva se esille vaikka joulunajan lukemiseksi! Jos et tunne vielä tätä helmeä, etsi se käsiisi esim. jostain antikvatiaatista ja lue! Kirjasen suomentaja kirjoitti johdannossaan: "Se on syvästi evankelinen  ja kristuskeskeinen. Tuskin on hartauskirjaa, joka sitä voimakkaammin teroittaisi Kristusta ainoana autuuden perustuksena ja riisuisi kaikki oman vanhurskauden ryysyt."

Pekka Harne
Rovasti, SLS:n edustaja RLL:n hallituksessa


Palaute: pekka.linnea(at)kolumbus.fi tai http://www.facebook.fi/hetkinen